søndag 21. mars 2010

Buenos Aires



Etter lang tids dvale paa bloggen tenkte eg at eg kunne legge inn litt reiseskildringar fraa 2010-reisa..til Buenos Aires!

Lykken er aa ha gode vener i mange land. Eg har ei venninne i Buenos Aires som heiter Paola. Ho og Flavia, ei venninne av henne, kom paa Sunnmorsbesok til meg i fjor sommar. Allereie daa vart det bestemt at den o-store reisa for 2010 skulle gaa til Argentina. Reisefolget mitt er Marit.
16.mars
Lang flyreise fra kulde til varme.

Morgonflyet fraa Oslo viser eit landskap dekt med sno - nydelige fargar - og ein solstreif paa Norges nye hoppanlegg - Holmenkollen.

Frankfurt flyplass er stor og stygg..i mine auge - men transit til neste destinasjon er smertefri.

Lufthansa bringer oss videre paa den 13 timers direkte flytur til Buenos Aires. Er verkeleg imponert over god service og ikkje minst nydelig flymat paa denne flyturen. Kart viser stadig vaar posisjon - vi flyg over orken i Afrika og det store havet.

Naar vi flyg inn over Buenos Aires er det morkt - men du saa lyst - det er ein enorm by - og med ein rutenettplan som blir tydeliggjort av gatelykter - ei fantastisk innflygning.

Paola og Flavia plukker oss opp paa flyplassen og kjorer oss til leiligheita der dei bor i Palermo. Vi set oss paa taket ved bassenget og et og drikk godt i den varme sommertemperaturen.

17. mars
MALBA

Forste dag i byen vandrer vi rundt i omraadet og til ein av dei mange parkane i byen. Vi gaar paa Malba som er eit av byens store museum og ser paa viktig sor-amerikansk kunst det siste hundreaaret. Ikkje saa mange som eg kjenner til men...Frida Kahlo er ein av dei representerte.


Lunsj paa galleriet og heim for aa pleie litt vandreslitasje...det tek paa aa vere i full vandring med ikkje dei beste skoa. Om kvelden lyser eit forrykande torever opp heile byen - mykje meir ekstremt enn vi er vane med.

18.mars
Nasjonalbiblioteket og Empanadas

Vi starter opp ein mulig trend med morgonjogging i naeraste park og set kursen mot ein av dei mange lunsjplassane i omraadet. Her blir det forste mote med ein av dei viktigaste rettane argentinarane bruker - empanadas. Empanadas er fylt brod med forskjellige kjott eller gronnsaker. Minner litt om smaa calzoner.


Vi drar saa til Nasjonalbiblioteket - eit fantastisk fascinerande bygg i brutalistisk stil. Bygget er litt slitt men konseptet er veldig klart. Ein rein lesesal i toppen og boker og administrasjon kobla opp med heiser og trapper gjennom 4 baerande funksjonssoyler. Og fraa toppen er det nydelig utsikt - er nok fint aa lese der ja!
Litt fascinerande er det at vi her treffer vaar tyske reisepartner fraa lufthansa-flyet. I ein by paa mange millioner innbyggere er no det ein ganske bra prestasjon. Men saa drar vel turister til ganske saa like plasser kanskje...
Om kvelden vandrer vi rundt i Palermo for aa sjaa om det er nokre fine shoppingmuligheter, og finn vaar forste Argentinske biff. Nydelig! Perfekt grilla og saftig med ein god raud ein attaat.
19.mars
BOCA
Jau - vi opprettholder morgontradisjonen med jogging for dagen tek til for fullt. Dagens maal er BOCA som brukte aa vere og som i stor grad er eit fattig omrade. Her er det fargerike bygg og mange nips og ting til aa lokke turister med. Kjenner for min del at dette blir av og til litt for mykje men...det er uansett verdt aa faa med seg. Vi et ein nydelig lunsj paa eit ganske saa nytt moderne museum - der vi var litt uheldige ...midt mellom utstillinger. Men for ein arkitekt er det detaljer nok aa kose seg med - blant anna flotte detaljer ute og inne. Bussystemet er verdt ein eigen post her(kjem seinere), i landet der public buses vart oppfunne. men det er veldig kjekt, om enn veldig vanskelig aa ha nok smaapenger til aa faa tatt bussen....
Om kvelden gaar vi paa ein pub i naerheita og faar hoere Paolas bror spele gitar og synge - veldig bra!
20.mars
Poerto Madero og San Telmo
Ei lang morgonstund der vi forsoker aa booke mykje av videre reiser forer til at vi tilslutt berre klarer aa kjope billett til Uruguay - som vi reiser til paa onsdag for ei helg der. Etter litt skuffelse finn vi ut at vi boer kose oss - saa finn ein stad i havna for ein sein lunsj og kvitvin.
Poerto Madero er den forste havna til byen. her har det dei siste aara blitt gjort store transformasjoner, saa her er flust av kafeer og restauranter...og ikkje minst ein promenade der mange er ute paa vandring. Dette omraadet blir rekna som eit av dei tryggaste i Buenos Aires, men ogsaa ganske utypisk. Vi planleggarar kjenner iallefall til typen - renoverte havneomraader. Noko som eg vart veldig glad for aa sjaa var dei store parkane og naturreservatet som ligg rett ved. Tok masse bilder som eg skal faa lagt ut snart...og vart veldig inspirert med maaten aa haandtere forurensa masser/restmasser for aa skape flotte uteomraader.
san telmo var neste omraadet der vi provde oss paa litt shopping for butikkane stengte og vi fann ein flott Art Noveau-cafe som vi tilbragte mesteparten av kvelden i.

Ingen kommentarer: